Kaybedilen diş veya dişlerin fonksiyon ve estetiklerini yeniden kazanmak amacıyla diş protezleri yapılır. Diş protezleri bölümlü protez ve tam protezler olarak iki ana bölüme ayrılabilir. Protez diğer taraftan sabit veya takılıp çıkarılabilen protez şeklinde tasarlanabilir. Sabit protezler genellikle ağızda i̇mplant uygulaması sonrasında yapılan dişlerin implant üzerine sabitlenmesi ile uygulanırlar..
Ağızdaki bütün dişler çekildikten sonra yapılabilecek protez türü tam protezlerdir. Üst çene de ve altçene de kalan kemik yapısı üzerinden destek alırlar. Tam protezler adhezyon kuvveti sayesinde azda tutunurlar. Malzeme olarak genellikle akrilik malzemeden yapılmaktadırlar. Daha sağlam olması için akrilik ile birlikte metal kullanılması da mümkün olabilmektedir. Üst çene de bütün damağı kapatan bir protez türü olması nedeniyle pek konforlu değildir. Hastanın alışması zaman alabilir. Dilin üst kısımda ve uç bölümünde protezin hacmi kişiyi rahatsız edebilir. Altçene için ise dil önemli bir engel teşkil eder. Dilin hareketleri ile protez yerinden çıkma eğilimindedir. Bu nedenle altçene de özellikle iki implant uygulaması sonrası implantlar üzerine takılıp çıkarılabilen protezler önerilir.
Sayfa İçeriği
İmplant Üzeri Tam Protez
İmplant uygulamaları başladıktan sonra neredeyse tam dişsiz hastaların yarıdan fazlasını implant üzeri hareketli protezler uygulanmaya başlanmıştır. En azından alt çene de iki implant üzeri hareketli takılıp çıkarılabilen protezler önerilir.
Tam protezleri malzemenin özellikleri nedeniyle 5 yılda bir yenilemek gerekir, sağlık açısından total protezlerde porselen diş kullanmak genelde doğru değildir, bu sebeple plastik diş kullanılır fakat bunlarda renkleşmelere sebep olabilmektedirler. Bunun içinse protezinizi temizlemek için eczanelerde satılan özel preparatlar ile temizliğini gerçekleştirebilirsiniz.
Parsiyel Protez
Parsiyel protez eksik dişler sebebiyle oluşmuş olan boşlukları doldurarak gülüşünüzü tamamlar. Bununla beraber parsiyel protez sadece estetik değil fonksiyonel olarak da kayıp dişler sebebiyle düzgün bir şekilde gerçekleşmeyen çiğneme fonksiyonunu da yerine getirmenize yardımcı olur. Beraberinde konuşmanızda oluşan fonetik problemleri de gidererek kelimeleri daha düzgün bir şekilde telaffuz etmenize yardımcı olur. Diş eksikliği sebebiyle kaybolan doku desteğini de sağlayarak dudak ve yanakları destekler ve bu şekilde yüzde oluşan çökme ve sarkmalar da giderilebilir. Parsiyel protez bir çok diş eksikliği mevcut olduğu durumda çözüm olarak implant ya da sabit köprü protezleri yapılamıyorsa kullanılan takılıp çıkartılabilen bir uygulamadır. Bu protez ağızda kalan dişlere kroşeler yoluyla tutunabileceği gibi dişlere yapılan kuronlarla iç tarafa gizlenen hassas tutucular ile de tutturularak daha estetik bir görüntüye kavuşturulabilirler.
Diş Protez Fiyatları
Dişler kaybedildikten sonra ihtiyaç haline gelen this protezlerinin yapılmasında bazen geç kalınabilir. Bunda diş protez fiyatları etkili olabilmektedir. Çünkü zaten ileri yaşlara gelmiş ve kazanci azalmış bir kişi için toplu para vererek diş protezi yaptırmak zor olmaktadır. Özellikle Türkiye şartlarında dişler i̇çin bütçe ayırmak da zorlanan bir hasta kitlesi olduğunu unutmamak gerekir. Diş protez fiyatları yapılacak protezin özelliğine göre belirlenir. İyi malzeme ve özellikle çalışma gerektiren diş protezleri fiyat olarak daha yüksek fiyatlar ile uygulanmaktadır.
Ağzında hiç diş olmayan bir hasta için diş protez fiyatı alt ve üst çene için toplam yedi 8000 TL civarında olmaktadır. En azından daha rahat yemek yiyebilmek isteyenlerin bir miktar daha ekonomik fedakarlık yaparak alt çenelerine iki implant koydurmaları ve bu iki implant üzerine protez yaptırmaları tavsiye edilir. Bu durumda diş protezleri için ödenmesi gereken fiyat daha yüksek olacaktır. Yaklaşık ilave olarak 6000 TL gibi bir implant maliyeti ile birlikte diş protez fiyatları 12.000 TL i̇le 20.000 tl arasında olabilmektedir.
Diş Protezleri Ömrü
Her şeyin bir ömrü olduğu gibi yapılan diş protezlerinin de belirli bir kullanım ömrü vardır. Diş protezleri ağız içerisinde sürekli Asst ve alkali ortam içerisinde bulunur. Ayrıca sıcak ve soğuk etkisine maruz kalırlar. Bir yandan da üzerlerine çiğneme kuvvetleri gelir. Bütün bu zorlayıcı şartlara rağmen uzun yıllar diş protezlerini kullanmak mümkündür. Zaman içerisinde ağız sıvıları ve besin etkisi ile protezlerde yıpranma meydana gelir. Bu çiğneme nedeniyle olan aşınma yanında protezin kimyasal olarakta bozulmasına sebep olur.
Yapılan bir diş protezi sonrasında ağız içerisindeki sert ve yumuşak dokularda da bir takım değişiklikler meydana geleceğini hesaba katmak gerekir. Örneğin dişlerin yer değiştirmesi veya diş eti çekilmeleri veya çene kemiğindeki Erim’eler gibi etkiler diş protezlerine olumsuz etkileyecektir. Dudak ve yanak desteği seneler içerisinde değişecek ve protezin ağız içerisindeki uyumu bozulacaktır. Genellikle beş yıl sonunda diş protezlerinin değiştirilmesi gerekir. Beş yıl son derece iyi bir kullanım süresidir. Sağlıklı bir şekilde kullanılan protez beşinci yıldan sonra da ağızda durabilsin de kullanımı tavsiye edilmez. Çünkü protez ağız sıvıları ve kimyasallar ile etkileşime girmiştir ve yüzey parlaklığını da yitirmiştir. Diğer taraftan çiğneme etkinliğinin azaldığını rahatlıkla görebiliriz. Günlük yaşantıda hastaların protezlerine ortalama 10-15 yıl gibi bir süre kullandıktan sonra değiştirme i̇htiyacı hissettiklerini ve değiştirdiklerini görmekteyiz ve gözlemlemekteyiz. Bütün bunlar göz önüne alındığında hastalarımız için diş protezi ömrü beş yıl ile on yıl arasındadır diyebiliriz.
Merhaba, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘nden mezun oldum. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili konularda merak edilen soruları yanıtlıyor ve güncel bilgileri, sizlerle paylaşıyor olacağım. Sorularınız için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.