Her konuda olduğu gibi ağız bakımında da işin kolayına kaçmak istiyoruz. İmplant tedavisinin yaygınlaşması ve radyo televizyon internet gibi mecralarda sıkça anlatılması insanlarda dişlerimi her ne olursa olsun nasıl olsa implant tedavisi var implant yaptırırım düşüncesini aşılıyor. Neden bunu söylüyorum belim bakalım? Son aylarda bana hocam bütün dişlerimi çekip implant yapsak nasıl olur diye soran hasta sayısı artmaya başladı.
Bana çok saçma gelen hatta beni kızdıran bu soru aslında hastalar için gerçekten merak ettikleri ve öğrenmek istedikleri bir konu. İlk başlarda gülerek çok üzerinde durmasam da artık insanları bu konuda bilinçlendirmek ve doğruları anlatmak gerektiğini düşünüyorum.
Sayfa İçeriği
İmplant Ne Zaman Yapılmalı?
Dişler kaybedildiğinde onların estetik ve fonksiyonel eksikliklerini yerine getirmek amacı ile implantlar yapılır. Yoksa dişleri çekip kendi dişlerimizden daha iyi olduğu için implant yapmak diye bir şey yok tabii ki. Ayrıca her diş eksikliği içinde implant uygulaması uygun olmamaktadır. İmplantın güvenli bir şekilde yerleştirilebilmesi için öncelikle kemik hacminin yeterli olması gerektiğini her zaman bur buluyoruz. Bunun dışında kapanış için yeterli mesafe olmazsa implantın ön ve arkasındaki dişlerin pozisyonlarının implant yerleştirmek için uygun olması gibi bir çok teknik detay var. Düşün öldüğü gibi her eksik diş için hemen pat diye implant koymak mümkün olamıyor. Plansız bir şekilde koyulan implantlar da sorun olarak yaşantımızı olumsuz etkiliyor. Ayrıca diş eksikliği için tek tedavi alternatifinin de implant olmadığını bilmek lazım. Bazı durumlarda diş köprüleri implantlardan daha verimli daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü olabilmekte.
İmplant mı, Köprü mi?
Diş eksikliği için iki yöntem de tercih edilebilir. Ancak her kişi için bunlardan birisi mutlaka daha iyi bir seçenek olmaktadır. Eksik diş sayısı, dişin bulunduğu bölge, diş eti durumu, yandaki köprü ayağı olabilecek dişlerin periodontal sağlıkları son derece önemlidir.
Ayrıca kişinin diş sıkma alışkanlığı olması da yapılacak diş implantı ve diş köprülerinin ömrünü belirlemektedeir.
İmplant yapılacak kemik hacmi ile kemiğin kalitesi implant yapımı sonrası başarıyı etkileyen faktörlerdir. Ayrıca ossointegrasyon aşamalarının aksaması olağan komplikasyonların ortaya çıkmasında rol oynar.
Her kişi ve her ağız için doğru seçenek değişmektedir. Bu nedenle size implant mı daha iyi diş köprü kaplaması mu daha iyi olacağını klinik muayenede öğrenebilirsiniz.
Merhaba, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘nden mezun oldum. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili konularda merak edilen soruları yanıtlıyor ve güncel bilgileri, sizlerle paylaşıyor olacağım. Sorularınız için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.